Tvång äktenskap, våldtäkt av en talibanernas myndighet



Rykten spreds på onsdagskvällen om att Elaha, en kvinna som anklagade en före detta talibantjänsteman för tvångsäktenskap, våldtäkt och tortyr, hade gripits.




Twitterkontot för talibanregeringens högsta domstol, samtidigt som tweeten som var orsaken till dessa rykten publicerades på nytt, sa att kontot från vilket nyheten om gripandet av fru Elaha publicerades är falskt.

 För två dagar sedan anklagade Elaha, läkarstudent vid Kabuls universitet, Saeed Khosti, tidigare chef för kommunikation och PR vid talibanernas inrikesministerium, för "våldtäkt" och "tvångsäktenskap. Khosti svarade att han gifte sig med henne med gudinnans "nöje", men skilde sig senare från henne på grund av ideologiska problem.

 Historien om gudinnan, som hon berättade för sig själv genom att publicera flera videor, spreds snabbt bland användarna av sociala nätverk.

 I ett uttalande idag bad Human Rights Watch internationella diplomater i Kabul att omedelbart fråga var Elaha befinner sig och välbefinnande, en studentflicka som nyligen anklagade en före detta talibantjänsteman för "våldtäkt och tvångsäktenskap".

  Organisationen har bett rådet för mänskliga rättigheter och FN:s särskilda rapportör att undersöka liknande fall för att "veta hur många gudinnor det finns (i Afghanistan)."

  I dag avvisade talibanernas högsta domstol ryktet om gripandet av Elaha Delavarzi.

  Organisationen sa att "det inte är ovanligt att en talibantjänsteman fritt engagerar sig i tvångsäktenskap, våldtäkt, trakasserier, filmning utan samtycke och utpressning."

  Human Rights Watch har uttryckt oro över andra liknande fall som kan ha inträffat i Afghanistan under talibanernas styre: "Frågan är hur många andra liknande fall som inte har hörts."

  När talibanerna tog över Afghanistan i augusti 2021, demonterade de systematiskt strukturer som bekämpade våld mot kvinnor och flickor, inklusive härbärgen, rättshjälpsprogram, särskilda åklagarenheter och domstolar med uppgift att upprätthålla lagen från 2009. De brukade förbjuda våld. mot kvinnor, nu har alla dessa fall försvunnit.

Inlägg av Mohammad

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Medborgarnas konfrontation med talibanerna; Vad blir ödet för de öppnade skolorna?

Fortsättningen av talibanernas insatser från dörr till dörr; "Från kränkning av människors integritet till förödmjukande behandling

Fattigdom i Afghanistan