Mörk liv och svårigheter för civilsamhället i Afghanistan

 Jag går ibland på gatorna och kollar läget i Afghanistan. Människor rör sig mer än andra länder. 




 Vissa människor letar efter bröd så att de kan ge lite näring till kroppen. Vissa funderar på att lämna landet och vill helst inte bo i Afghanistan för mänskliga rättigheter och frihets skull. Många önskar att de inte var här under en mörk regim.

 Under kontroll av denna regim måste vara huvudlösa dockor och bilder på kvinnor måste svärtas ner så att ingen kan se att det är ett foto på en kvinna eller tjej.  Skönhetssalonger kan inte fungera som de vill. 

 Om man lever i 80 år är ett år lika svårt som 80 år för vissa afghaner. De som följer regimens regler och system måste komma överens med djungelns lag.  För närvarande är Afghanistan bland de sista sorgliga människorna i världen. 


 Afghanistan är ett mycket rikt land för sig själv, men tyvärr är fattigdom den näst sista av världens fattigaste människor. Afghanistan är som ett fängelse utan mat. Antalet missbrukare kommer snart att öka till hundratals, och antalet människohandlare är i topp. När jag tittar på situationen i Afghanistan ser jag verkligen hur hårt människor kämpar för sina liv.






 Alla föräldrar fick psykiska problem på grund av alla explosioner och rädslan för självmordsbombare i huvudstaden Kabul speciellt hazara områden. Du kommer knappast att hitta en familj i Hazara-områden som inte har förlorat en bror, syster, kusin eller annan släkting i Kabul. I åratal dog flera tusen människor varje år i utbildningscentra, skolor, sjukhus, moskéer eller vägar. Allt detta fruktansvärda tillstånd för människor beror bara på att en regim vill ha makt och de är legosoldater från främmande länder som Pakistan och andra länder. Inget land kan bli självständigt utan att acceptera varandra och sluta dricka varandras blod. Sedan 2001 har flera miljoner liter blod förlorats från tusentals människor i Afghanistan mest hazarer. Det måste världen bryr sig när en del människor behandlas så här på vägen till frihet. Skolor och utbildningar är dörrar till frihet. 

Inlägg av Mohammad tidigare dagbok författare från Kabul.

Läs mer här

https://blankspot.se/dagboken-fran-kabul-vinner-tidskriftspriset/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Medborgarnas konfrontation med talibanerna; Vad blir ödet för de öppnade skolorna?

Fortsättningen av talibanernas insatser från dörr till dörr; "Från kränkning av människors integritet till förödmjukande behandling

Fattigdom i Afghanistan