Medborgarnas konfrontation med talibanerna; Vad blir ödet för de öppnade skolorna?

 Stängningen av flickskolor i landet har fyllt tålamodet hos medborgarna. Efter ett års väntan beslutade invånarna i Paktia-provinsen att återöppna flickskolor över sjätte klass utan att rådfråga talibanerna. En aktion som har retat upp talibanledningen. Talebanernas talesperson tillkännager början av utredningarna om de personer som började öppna flickskolor godtyckligt igen. Fortsättningen av klasserna i flickskolor i Paktia-provinsen är dock i en aura av osäkerhet och det är inte klart vad talibanerna kommer att göra med tjänstemännen i dessa skolor. Trots detta finns det nyheter om återöppning av flickskolor i andra provinser efter Paktia.


Skolor är som träden i miljöer



 Lokala tjänstemän från talibanerna i Paktia har tillkännagivit återöppning av fyra flickskolor över sjätte klass i Gardiz, huvudstaden i denna provins, och en annan skola i Samkani-distriktet i denna provins. Khaliqyar Ahmadzai, talibanernas informations- och kulturchef, sa i ett samtal med media att dessa skolor har börjat fungera utan att ha rådfrågat och tillåtit talibanernas ledning. Han förklarade också att cheferna för dessa skolor har öppnat dörrarna till skolorna för kvinnliga elever efter upprepade krav från invånarna i denna provins.


 Men återöppningen av flickskolor över sjätte klass i Paktia har gett hopp till kvinnliga elever i andra provinser. Rahima Fazli, en elev i 10:e klass vid en offentlig skola i Kabul, och hennes familj, liksom tusentals andra flickor, förväntar sig att omfattningen av denna åtgärd från skoladministratörerna kommer att utökas till huvudstaden och andra provinser.


 Rahima Fazli säger: "Igår såg jag på YouTube att flickskolor öppnades, och jag väntade på att våra skolor också skulle öppna." Rahimas mamma säger att hennes dotter ivrigt berättade för henne om återöppningen av flickskolor och blev väldigt glad över att höra den här nyheten. Sakineh Mirzaei, lärare vid en av de privata gymnasieskolorna i Kabul, säger: "Jag saknar att sitta hemma. "Jag brukade gå i skolan, vår dag gick bra, men i ett år har jag varken fått lön eller undervisat."


 Heather Bar, chef för kvinnoavdelningen på Human Rights Watch, välkomnade återöppningen av flickskolor i Paktia-provinsen och kallade det ett "afghanskt värde. Bar sa att det afghanska samhället, familjen och flickorna i detta land alla vill öppna skolorna igen och fortsätta utbildningen av flickor.


 Talibanledare i Kabul verkar dock missnöjda med återöppningen av flickskolor över sjätte klass i Paktia-provinsen. Zabihullah Mujahid, talesman för talibanerna, uttryckte sin okunnighet om detta agerande från skolrektorerna i Paktia och sa att utredningar har inletts i detta avseende. Zabihullah Mujahid berättade för media på tisdagen den 6 september att efter undersökningarna kommer det att fastställas med vilka åtgärder och genom vems order flickskolorna över sjätte klass öppnades i Paktia.  Talebanernas talesman tillade: "Återöppningen av skolor tillkännages av utbildningsministeriet.  Närhelst skolor tillåts öppna igen kommer skolor att öppnas på samma sätt i alla provinser.  Dessa uttalanden från talibanernas talesman visar talibanernas ilska för det godtyckliga öppnandet av flickskolor i Paktia.




 Enligt dessa nya uttalanden från Zabihullah Mujahid har medborgare i olika provinser i landet bestämt sig för att öppna dörrarna till gymnasieskolor för flickor.  Mobeen Khan, tidigare talesman för talibanernas säkerhetskommando i Kabul och en framstående medlem av denna grupp, skrev på sin Twitter-sida tisdagen den 6 september: "Efter Paktia har de äldste i Khost-provinsen också beslutat att öppna flickskolor ovanför sjätte klass."


 Samtidigt, med den republikanska regimens fall förra året och upprättandet av talibanregimen, har flickor över sjätte klass förbjudits att gå i skolan.  Även om talibanerna inte uttryckligen har uttalat sig mot återöppnandet av flickskolor, tyder rapporter på att talibanernas ledare inte har en enda åsikt i denna fråga.  Enligt dessa rapporter betonar vissa talibanledare alltid återöppningen av flickskolor i gruppens ledarskapsmöten, men andra är emot detta.


 Talibanerna har under mer än ett år presenterat olika skäl, utifrån vilka inget slutgiltigt beslut har fattats om återöppning av flickskolor.  Att byta kläder, ändra läroplanen i enlighet med sharia och traditionella lagar, kulturella skäl och ekonomiska problem är några av de skäl som talibanerna hittills har gett.

Över ett år fick flickskolor stängda av talibanerna. 


 De skäl som presenterats av talibanerna har inte tillfredsställt medborgarna och det internationella samfundet för stängningen av skolor.  FN:s säkerhetsråd utfärdade ett uttalande där de bad talibanernas övervakande regering att åter öppna flickskolor under månnyåret.  I uttalandet från FN:s säkerhetsråd betonades rätten till utbildning för alla afghanska medborgare, särskilt flickor.  Arnott Pauls, chefen för Europeiska unionens delegation till Afghanistan, förklarade i Augusti förra året att den första frågan för detta förbund och det internationella samfundet är att flickor ska gå i skolan.  Powles sa att rätten att arbeta för kvinnor, mänskliga rättigheter, mediafrihet, respekt för rätten till liv och att stoppa utomrättsliga mord är bland de andra kraven från det internationella samfundet från talibanerna.  Chefen för EU:s delegation till Afghanistan har betonat att att kräva efterlevnad av det internationella samfundets krav från talibanerna inte innebär att blanda sig i Afghanistans inre angelägenheter. Å andra sidan har landets medborgare, särskilt kvinnorna, lanserat massiva protester mot talibanerna på vägarna i huvudstaden Balkh, Herat, andra provinser och sociala nätverk efter augusti 2021 för att återöppna flickskolor. Talibanerna undertryckte dock deras protester och torterade eller fängslade ett antal protesterande kvinnor. Talibanerna har inte följt något av dessa krav i den politiska dimensionen. Politiska experter anser att talibanerna använder nedläggningen av skolor som ett verktyg för att pressa det internationella samfundet. En annan anklagelse som har väckts i landet det senaste året är att talibanerna påtvingar andra medborgare en stamsyn. Talibanerna har dock förnekat dessa anklagelser och säger att de snart kommer att offentliggöra sitt beslut om återöppning av flickskolor.


 Fortsättningen av verksamheten vid flickskolor över sjätte klass i Paktia-provinsen är dock i en aura av osäkerhet. Med sitt förtryckande tillvägagångssätt är talibanerna ännu inte klart vad de ska göra med rektorerna för de skolor som har öppnats för flickor under några dagar och andra flickskolor som ska öppnas igen nästa vecka.

Talibanerna och deras lag och system tillåter inte men internationella samfundet måste tvinga talibanerna att öppna även deras religion och Sharia inte tillåter att flickor ska undervisa.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Deportation av mer än 1 000 afghanska invandrare av Turkiet

Fortsättningen av talibanernas insatser från dörr till dörr; "Från kränkning av människors integritet till förödmjukande behandling